Samen met manlief en wandelmaatje Rob reis ik in het eerste weekend van oktober af naar Limburg om de natuur rondom Baarlo te verkennen. Dit karakteristieke aan de Maas gelegen dorp, telt 4 Kastelen en wordt daarom ook wel het kastelendorp genoemd. Naast deze unieke historische bouwwerken is Baarlo ook nog eens omringd door prachtig bosgebied. Een ideale combinatie dus want ik ben dol op kastelen en op bossen ...

We overnachten bij het uit de middeleeuwen daterende Chateau de Raay, tegenwoordig in gebruik als hotel/restaurant en ART center. Oorspronkelijk is het ooit begonnen als Frankische Waterburcht (de eerste vermelding van bebouwing dateert uit 1236) en later werd het een erkend adellijk huis. De grandeur van het oorspronkelijke historische gebouw, kasteeltuinen en bijgebouwen zijn prachtig bewaard gebleven en het blijkt dan ook een heerlijke plek om te verblijven. Het huidige kasteelgebouw is een vierkant witgeschilderd huis dat op middeleeuwse kelders staat. Het dak heeft een Zwitserse chaletstijl en dateert van rond 1875. Tussen de bijgebouwen en het kasteel is begin 2000 een glazen overkapping aangebracht waarbij de muren van het kasteel goed zichtbaar zijn gebleven. Het kasteel is door zijn huidige functie vrij toegankelijk.
Op het landgoed is ook een ART-center met replicamakerij en zeefdrukkerij gevestigd. De omliggende prachtig aangelegde kasteeltuinen zijn een lust voor het oog en worden tevens behuist door vele vogels en eekhoorns. Je kunt ze mooi observeren vanaf het gezellige kasteelterras!



Raaybos wandelroute rood (2,5 km)
Het gebied achter Chateu de Raay bestaat uit bossen, vennen en graslandpercelen. Vanaf de parkeerplaats achter het kasteel voeren gele markeringspaaltjes door een heuvelachtige bosstrookje automatisch naar de met rode paaltjes gemarkeerde Raaybos wandelroute.

Hoewel de rode Raaybosroute niet heel lang is, 2,5 km ongeveer, is er genoeg te zien en te genieten. De herfst is volop aangebroken, dus spotten we al snel vele soorten paddenstoelen. Aangezien ik die graag in beeld breng voor Nature by Us, kuieren we uiteindelijk een dikke tweeënhalf uur heerlijk op ons gemak door een werkelijk prachtig bosgebied.


Er is veel te ontdekken als je er maar oog voor hebt. Vaak loont het zeer de moeite om de paddenstoelen, zwammen en herfstbladeren met hun unieke verkleuringen ook eens van heel dichtbij te kijken. De details die dan zichtbaar worden zijn wonderlijk.

Bankjes op de route bieden de mogelijkheid om af en toe ook even stil te zitten en met gesloten ogen te genieten van de zon op ons gezicht en de geluiden van de natuur. Op een enkeling na waren de meeste bankjes in goede staat. :-)



De rode route voert ons door alleen maar natuurgebied. Onderweg komen we wat wandelaars en ruiters te paard tegen maar druk wordt het nergens. Het is dus met recht een echt stiltegebied te noemen.

De hoeveelheid verschillende soorten paddenstoelen en zwammen in het Raaybos is groot. We stuiten zelfs op 'Heksenboter', een gele slijmzwam ook wel bekend onder de naam runbloem. Dit is een bijzonder soort zwam. Het kan zich namelijk verplaatsen. Daarvoor bestaat het uit het zogenoemde gele plasmodium met een membraan. Hiermee ‘kruipt’ de heksenboter voort om voedsel te zoeken, micro-organismen. Eigenlijk net als een slak een slijmlaag achterlatend. Meestal vind je deze zwam op dood hout.
Heksen treffen we verder niet in het bos maar aan het eind van onze wandeltocht nemen we wel een kijkje bij het zusters kerkhof achter Chateau De Raay. Dit kleine kerkhof bevindt zich vooraan in de bosstrook pal achter het Raay ART-center.


Het kasteel deed van 1937 tot 1999 dienst als klooster voor de nonnen van de heilige missie en aanbidding. Overleden nonnen kregen nadien een plekje op het kerkhof. Bijzonder was dat de nonnen volledig self supporting waren. Ze verbouwden hun eigen groenten en ook het kerkhof onderhielden ze zelf. Ze moesten dus ook het graf zelf graven. Dat gebeurde voor het laatst in 2000 bij zuster Agnes. Zij was de allereerste non in Baarlo en overleed als laatste. Er liggen echter niet alleen nonnen begraven. Aan het hoofd van het kerkhof ligt pater Trampen. Hij houdt overzicht op alle zusters die bij hem liggen.

Langer wandelen
Wil je graag een langere wandeling maken in het gebied? Dat kan heel gemakkelijk. Er is namelijk ook een uitgebreid wandelroutenetwerk. Een bord met een kaart van het wandelroutenetwerk staat pal naast de parkeerplaats achter het Raay ART-center. Je kunt hiermee zelf een langere route(s) uitstippelen. Dit is ook precies wat wij doen tijdens onze tweede verblijfsdag te Baarlo. Twee dagen Baarlo brengt ons uiteindelijk op een totaal van zo'n 30 km wandelplezier en mooie natuurbeleving. Baarlo krijgt van ons dus een dikke pluim!
Start / Einde Raayboswandeling
Fletcher Hotel Château De Raay
Raayerveldlaan 6
5991 EN Baarlo
Nederland
Parkeren kun je gratis op de parking bij ART-center de Raay (gelegen achter het hotel). Vanaf de parkeerplaats achter het kasteel volg je eerst gele markeringspaaltjes door een heuvelachtige bosstrookje en vervolgens kom je automatisch op de met rode paaltjes gemarkeerde Raaybos wandelroute.
Horeca & overnachten
Voor of na je wandeling kun je bij Chateau de Raay heerlijk lunchen, borrelen of dineren. En wil je er lekker een paar dagen op uit in de mooie natuur rond Baarlo dan kun je hier dus tevens uitstekend overnachten. In het dorpscentrum van Baarlo zijn ook diverse leuke restaurantjes aanwezig. Op het markplein ligt het gezellige Grandcafe Centraal waar het ook goed toeven is.
Veel wandelplezier!
Tekst & fotografie: Ingeborg Steenhorst
Reactie plaatsen
Reacties